פה ושם  עדי שורק

עשרות אלפי פליטים מנסים להימלט מההפצצות / עמירה הס

* מאחר ולא הצלחתי למצוא את הקישור לכתבה באתר של "הארץ" אני מצטטת כאן מתוך הכתבה שאותה העתקתי. התייחסות אליה ואל יאושה נמצאת ברשומה "העלמות הפנים" לעיל *

 12/1/09 > פורסם בעיתון הארץ

"ברבע לתשע בבוקר אתמול התקשר מוסטפא להגיד שהם עזבו את הבית. בשמונה ועשרה הם קראו לחבר אמיץ עם מכונית, ונסעו עם הילדים שני ק"מ צפונה, לדירה השכורה של הגיס בשכונת רימאל בעזה. הגיס עצמו שכר אותה לפני כשבוע, אחרי שנס עם משפחתו מביתו בקצה הצפוני של העיר, זירת הפצצות וירי. עכשיו הם 15 נפשות בדירה בת שני חדרים. בלי מים, כמובן, אבל העיקר שהפיצוצים נשמעים קצת פחות קרובים.
 
אחרי 15 ימים הם כבר לא עמדו בלחץ הטנקים שנכנסו לשייח' עג'לין, בלחץ הירי הבלתי פוסק במשך כל הלילה. הם לא יכלו לו, לפחד לישון ולפגזים שנורו מהספינות. הכרוזים שנזרקים ממסוקים וקוראים לאנשים לעזוב את בתיהם, גם הם מורטי עצבים, והכי מפחידים הם הטילים שפגעו בדירות סמוכות והרגו שכנים, בהם הצלם הרשמי של ערפאת ובני ביתו.
 
מאתמול החלו הרחובות להתמלא בבורחים: משייח' עג'לין, אזור חקלאי ומיושב שבו התנהלו חילופי אש בין אנשי קסאם לחיילים ישראליים, ומהשכונות הסמוכות לו. כל אחד ומטלטליו. וכך גם מוסטפא ומשפחתו הצטרפו לסטטיסטיקה של עקורים חדשים, הצומחת מדי יום. חלקם הקטן - כ-20 אלף - מצאו מקלט בבתי ספר של אונרוו"א. הרבה יותר מצאו מחסה אצל קרובים וחברים - בעזה, ברפיח, בח'אן יונס, בבית חאנון ובמחנה הפליטים נוסיראת. הטבעת הצבאית מכווצת בהדרגה את שטחם של "ריכוזי האוכלוסייה", "מטהרת" את אזורי השוליים - קודם השטחים החקלאיים, עכשיו השכונות הסמוכות להם - ודוחפת את האנשים פנימה, לשטח קטן יותר ויותר.
 
קשה למנות את כל ההרוגים. אבל דיווחים על משפחות שלמות שנהרגו או על כמה הרוגים בני אותה משפחה - בייחוד באזורי השוליים שמתרוקנים והולכים - מגיעים לכל בית. אנשים בכל זאת עושים הכל כדי לא להיות בסטטיסטיקה הזו. הפחד והדיווחים נמהלים יחד לכאבי בטן, לשלשולים, לשתן שבורח, לידיים ורגליים שרועדות, בלי שליטה.
 
ביום חמישי האחרון, ב-15:40, צוותים רפואיים חילצו ארבע גופות, בהן שלושה ילדים, בשכונת עטאטרה - דרום מערבית לבית לאהיא. הדו"ח היומי של מרכז זכויות האדם מיזאן מציין כי הארבעה נהרגו כמה ימים קודם לכן. הילדים זוהו כשאהד אבו חלימה, מוחמד אבו חלימה ומטאר אבו חלימה. ביום שישי, ב-15:30, מזל"ט ירה טיל אזהרה לעבר הבית של פאייז סאלחה בג'באליה. בני המשפחה לא הספיקו לעזוב את הבית, ושתי דקות לאחר מכן נורה הטיל הכבד, שהרג שישה: פטימה אל האוו, בת 22, שחיפשה מקלט אצל אחותה, רנדה סאלחה, בת 33, וארבעה ילדים: רולה בת שנה, בהא בן ארבע וחצי, ראנה בת 12 ודיא בן 14. ביום שבת, מעט לפני 12 בצהרים, צה"ל ירה פגזים לעבר בתים ברחוב במזרח ג'באליה. הפגזים פגעו בבית גו'דה עבד רבו, והרגו שבעה מבני אותה משפחה. חאמד, בן 17, יוסרי, בן 16, מוחמד, בן 18, ראמז, בן 38, סאמי, בן 25, סופיאן, בן 47 ורנדה, בת 45. עוד בן משפחה נפצע קשה. באותו אחר הצהרים, נודע על מותה של ראנימה חלאווה, בת 11. היא נפצעה כמה שעות קודם לכן מירי צה"ל, כשהלכה ברחוב בעיירה ג'באליה."

תכנים דומים

פנים אל פנים – אמהות, אלימות ועיר מקלט

[שיח גלריה בתערוכה "פנים אל פנים" של צביקה לחמן]
שישי | 16.2.24 | 11:00, המשכן לאמנות עין חרוד. 
בשיח הגלריה נדבר על רוך וקושי, "אגדה והלכה" ומתח בין חידת היצירה הפותחת לבין החוק החורץ דין למוות וחיים, כפי שמשתקפים מיצירותיו של לחמן.
המפגש יהיה בעל אופי נסיוני, בהשראת התלמוד, פתוח לשיחה בעל פה ביני ובין (הפסלים) והקהל. 
את שיח הגלריה תפתח ד"ר גבי מן שתדבר על הרלוונטיות של מצבים שנעים בין ידיעה ללא-ידיעה ושמחלצים זיכרונות של אסונות קודמים מתוך תהומות השכחה.

"בין חיים לחיים"

[שיחה בעקבות ספרה של אסתר אורנר]

שני | 18.3.24 | 19:00 | Palais des Thés דיזנגוף 131 תל אביב בהשתתפות ריטה קוגן ועדי שורק. לפגוש את אסתר זו תמיד הזדמנות לחכמה ולחום, להיות עדה ליכולתה הנדירה לדבר בפיקחון ובהומור על כאבים גדולים מנשוא, לשזור בספרות את פרטי הפרטים של היומיום, ואני מצפה לשיחה הזו במיוחד.

ונציה

"איש אינו יודע כיצד החלה הקטטה המחרידה שקטלה את העיר וגרמה לה לשקוע לפני כחודש. כיצד נפלו מאות אנשים אל תוך התעלות, מתכתשים על הסירות, רומסים גונדוליירים חסונים, דוחסים עקבים, קצה מטרייה, תולשים שיער, בוטשים זה בפני זה, דוחקים ובועטים ומתיזים, נצמדים, מתנשמים. אך אמש עלה מן התהום פנקס רשימות השופך אור חדש על האירועים"
[הסיפור ראה אור בהוצאת תרסט, סדרת הקונטרסים. מוזמנות ומוזמנים לקרוא]

פגיעה מגדרית במלחמה, סופרות וחוקרות קוראות יחד - הזמנה

[הזמנה לאירוע היום – בזום או פיזית – יום ד' 22.11.23 16:00] סופרות וחוקרות, בעקבות פגיעה מגדרית במלחמה.
בין המשתתפות אילנה ברנשטיין, ענבל אשל כהנסקי, זמירה פורן, עדנה שמש. אני אקרא בו את הסיפור "אם ובת ומלחמה" שנכתב לפני כמה שנים ולצערי הפך עכשווי.

אנשים ומלאכים, לקראת כנס "מלאכים בשמי תל אביב - צילום וההוויה הנסתרת"

הנה, האיש עם שתי-עגלות-הקניות-העמוסות-בשקיות-ריקות, עדיין כאן. וזו שתלתה כביסה בשדרות רוטשילד עברה עוד לילה בלא פגע. וזה שצועק ומבקש שקל מיושבי בתי הקפה בכיכר הבימה שב למעגלי צעקותיו.

לא רק בגלל ההקלה שהם ניצלו שוב, אני חשה את תחושת הנס. אלא שהימצאותם מגנה על העיר מפני אלימותה, מגנה על העיר מפני רצונה להיטהר טיהור מסוכן, מגנה על העיר מפני התייפייפות משכיחה, מבעיתה, השוכחת את האנושי בחולשותיו ודוחקת אותו הרחק ממנה.

בכנס המתקרב, חשבתי ללכת מחסרי הבית אל האנשים-מלאכים של מיכל רובנר, אותן פיגורות נטולות פנים "טרשיות" כלשונה של רובנר, שבכל זאת מותירות בנו רושם מיוחד ונוגעות ללב. הן מעלות תהיות ביחס לשייכות ולאנונימיות, להמוניות ולקירבה. אחשוב על צילום ועל כתב, מה מתירה לי ההתבוננות של הכותבת, הלא מצלמת? מה אוסרת על עצמה רובנר המצלמת? ולהפך, למה היא נעתרת?