פה ושם  עדי שורק

בין ישראל וניו-יורק, כתיבה ממרחק וקירבה – הזמנה לערב על ספרות וקולנוע

יקרות ויקרים, אשמח בבואכם: יום ה', 24/1/2019, 19:00, בית-אריאלה, תל אביב
בהשתתפות: דורית רביניאן, נוח סטולמן, עדי שֹורק
מנחה: ליאת אלקיים
וידאו ארט: דנה לוי

ספריית בית אריאלה, שדרות שאול המלך 25, תל אביב – הכניסה חופשית

פרטי האירוע בפייסבוק >>

ישראלים בניו יורק כותבים ספרות וקולנוע על ההוויה הישראלית: נדבר על ניו-יורק כמרחב ספרותי רחוק-קרוב, שבמסגרתו אפשר להתייחס באופן אחר, נועז יותר, להוויה הישראלית. האם דווקא ממרחק ניתן לחוש בעוצמה ניחוחות, מקומות, אנשים, מרקמי חיים?

city grid
City grid

דורית רביניאן תשוחח על ספרה "גדר חיה", שעלילתו מתרחשת בניו-יורק. מסופר בו על יחסי אהבה הנרקמים בין ישראלית ופלסטיני בעיר הזרה, שדווקא בה יכלו להרגיש קרובים; ובכל זאת, אהבתם מסתיימת באופן טראגי. האם רק ניו-יורק יכולה להיות "תפאורה" לאהבה כזו? ואם כן – האם בעצם מדובר באהבה לא אפשרית, שאיננה יכולה להחזיק מעמד במרחב המסוכסך שאנו חיים בו, או שאולי ההרחקה הספרותית לניו-יורק מאפשרת להתקרב כאן, בעברית-ערבית בישראל?

עדי שֹורק תשוחח על ספרה "נתן", שמתרחש בין רחובותיה של ניו-יורק. שם מוצא את עצמו נתן – ישראלי מצליח שהסתבך בחובות – משוטט ברחובות העיר, בסף חוסר בית, מראיון עבודה אחד למשנהו. מסופר בו על הגירה, עוני בליבו של השפע, ומגע עם זרות. וגם על היחס שבין הישראלי ליהודי הנודד – איך דווקא במסע ספרותי לניו-יורק אפשר היה לחפש לעברית גיוון – ולערב בין חילוניות ודתיות, בין אוונגרד ותפילות עתיקות.

דורית רביניאן ועדי שֹורק, שכתבו את הספרים בעודן בתל-אביב – ידברו על ניו-יורק כמרחב ספרותי רחוק-קרוב, שבמסגרתו אפשר להתייחס באופן אחר, נועז יותר, להוויה הישראלית.

נח סטולמן, תסריטאי שהתגורר בניו-יורק 14 שנים – יספר על סדרת הטלויזיה "תמרות עשן" שאותה יצר. הסדרה, שמתרחשת ברמת הגולן, נכתבה בידי נח סטולמן בספריה בברוקלין. האם דווקא ממרחק יכול היה לחוש בעוצמה את הניחוחות, המקומות, האנשים וההוויות של הצפון הישראלי? באיזה אופן השפיעו החיים באמריקה על סדרה ישראלית? האם הכת הסהרורית שמככבת ב"תמרות עשן" היא תוצאה של עירוב בין "פה" ו"שם"?

את השיח תנחה העיתונאית והסופרת ליאת אלקיים, הכותבת את הטור "טיסות נכנסות / טיסות יוצאות" (הארץ). היא תשאל מה מתווסף לקיום בין ישראל וניו-יורק מתוך הכניסות והיציאות, נדודים שמבקשים ליצור בית עשיר (אולי גם יציב יותר) מתוך שהוא מצליח להיות במגע גם עם סדקיו ופגמיו.

* השיחה תלווה בהקרנת עבודת הוידאו This Was Home של האמנית דנה לוי, ובקטעים מתוך הסדרה "תמרות עשן".

* האירוע ישודר בזמן אמת, באתר הפייסבוק של בית אריאלה

תכנים דומים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

השקה, נכתב בחפצים

מוזמנות.ים להשקת ספרי "נכתב בחפצים – סיפורי חלום ווידויים"
יום שישי, 6.12.2024, בשעה 13:00
"המקרר" רחוב החשמונאים 90 תל אביב (כניסה מאחור)

משתתפים: מעין איתן, דנה אמיר, סלין אסייג, עודד וולקשטיין, לילך לחמן, שאול סתר, שרון פוליאקין, נועה צדקה.
מוזיקה: חיים רחמני. אשמח מאוד להתראות שם

ונציה, בערב תרסט

[הזמנה לאירוע ספרותי] יום ג', 26.11.2024, שעה 20:00, תאטרון תמונע

מאדאם זונה, פיאם פיילי

[ספר חדש בסדרת "ושתי"] הממואר הפואטי מאדאם זונה משרטט את רישומי הבריחה של המשורר פיאם פיילי מטהראן על רקע רדיפתו כהומוסקסואל ומתנגד שלטון – את מציאת המקלט בישראל ואת חיי השוליים בדרום תל אביב. ליבת הספר היא פרידה רגישה מחיה, חברה שהתאבדה, וסביבה נכרכים ההתמכרות להרואין, אשפוזים בבתי חולים לחולי נפש, יחסי זוגיות, התאהבות, ידידות וגם הטרדה, עם ישראלים שונים.

החיים בישראל אינם קלים. לא מול חומותיה של ירושלים ולא בתוך האושר המעושה של תל אביב המדיף ריח של אומללות ושל ענפים טחובים, שאריות של אותה שמחה שאנשים עוטים על פניהם בשובם מאסון. כשנה לאחר שנמלטתי לישראל מטהראן הייתי לבדי כמעט כל הלילות והימים. כל אחד ברח ממני בצורה כלשהי, או שברחתי מפני הכול באופן כזה או אחר. אני חושב שאורח חיי מעורר באנשים פחד. זה רק טבעי; אחרי הכול, גם אני פוחד מפניהם לעתים קרובות.

צפה ועלתה התהום וביקשה לשטוף את העולם

[הרצאה]
אגדה תלמודית מספרת על דוד המלך שגרם למי התהום לצאת מאיזון, ולאיים בהחרבת העולם. על דוד, ששפך דם רב ועשה מלחמות גדולות, נאסר לבנות את הבית הרוחני,
בית המקדש. למרות זאת הוא ניסה, והתוצאות היו הרות אסון.
הדרך לאיזון מי התהום קשורה ברפלקסיה על מעברי-גבול אלימים, לצד למידה של פרקטיקות נסיגה מכוח – שמלמד האל עצמו. הוא, המופיע כאן כמי שנכון ששמו ימחק למען השכנת שלום.

הנסיגה-משם שמלמד האל, נלמדת ממצבן נטול-השם של נשים, והיא מתרגלת צורות שייכות וקניין שאינן תובעות בעלות, ומשחקות אחרת עם הותרת זכר.

דימוי על העטיפה: "חושבת על קסנדו", שרון פוליאקין. עיצוב עטיפה: נורית וידר קידרון

נכתב בחפצים – סיפורי חלום ווידויים

[קובץ סיפורים, הוצאת ידיעות ספרים]

אישה יוצאת למסע בעיר. מבטה מתעכב על חסרי הבית ועל האבודים; בזכותם תוכל לבחון מחדש זיכרון משפחתי כמוס. המסע מסתעף כשנשזרים בו קרעי חלום וּוידויים, המסכנים את הסדר הקיים.

בספרה החמישי של עדי שורק האני נעשה גמיש, ואנו נעים עמו: מעיין פלאי נהפך לגל כביר, צמד שדיים נהפך לשלושה, דוב קוטב מאיים לטרוף את הבת הקטנה, הנה אנחנו בערימה של חסרי בית, האם אלה שברי עברנו, או שמא פיסות מעתידנו? אנחנו מתוודעים למתים, מנסים למצוא מרפא לשלושה ילדים קבצנים ובעיקר מבקשים שלא לשכוח בעֵרוּת את מה שכתב הלילה בחפצים. [הוצאת ידיעות ספרים, 2024].