פה ושם  עדי שורק

הנחיית כתיבה אישית

הנחייה וליווי תהליכי כתיבה מראשיתם. ההנחיה כוללת מפגש אישי בן שעה המתקיים פעם בשבוע. במהלך המפגשים אנו קוראות.ים טקסט שכתבת ומתבוננים בחומרים העולים בו; לומדים ממורי דרך – כותבות וכותבים מעוררי השראה; וניתנות התנסויות להמשך הכתיבה בין המפגשים. 

למי מתאימה הנחיית הכתיבה?

למי שמבקשות ומבקשים לשמור על רצף של כתיבה. 
למעוניינות.ים לפתח מנעד אפשרויות ולהעשיר את ההשראה הספרותית וההגותית שמלווה את כתיבתן.ם. 
לכל המעוניינות ומעוניינים בליווי הכתיבה, אם לשם העשרה אישית, ואם על מנת להגיע לכתב יד שלם. 

התמחותי כמנחת כתיבה

אני מתמחה בכתיבה מסאית, בכתיבת ממואר, בכתיבה פרגמנטרית ובבדיה פנטסטית.
בהנחייה אני מפנה אל כותבי זכרון מופתיים, אל משוטטים, אל כותבי חלומות, אל רושמי פתקים ויומנים, ואף אל קטעי הגות מהרהרת שאותה אני בוחרת מבין פילוסופים ומסאים מרתקים. למעשה, אני מתמחה בעירוב של כל אלו, במה שמכונה "ז'אנר היברידי", אחת מצורות הכתיבה החדשניות הקיימות בספרות העולמית כיום. 
תחום התמחות נוסף שלי הוא שילוב בין תחומי, למשל בין כתיבה ואמנות פלסטית. אני אוהבת לעבוד עם אמניות ואמנים, המוצאים את דרכם בכתיבה בתור מדיום בפני עצמו או משלבים טקסט ביצירתם.

ההבדל בין הנחיית כתיבה ובין עריכה 

ההנחיה מלווה התהוות של טקסטים ומתקיימת בעיקר בעל פה, בפגישות זום פנים אל פנים. לעיתים אתייחס לטקסט גם בהערות בכתב, כדי לאפשר לו להתפתח ולעלות דרגה. היה וכתב היד דורש התייחסות מקיפה בכתב, ולמעשה מתאים לתהליך הוצאה לאור, רצוי לעבור לשלב העריכה. לרוב, במקרים אלו, אני מפנה לעורכות ועורכים שמתאימים לתהליך ההוצאה לאור של כתב היד. 

ההבדל בין מפגש הנחייה ובין סדנת כתיבה
מפגשי ההנחיה מאפשרים העמקה, התמקדות ופיתוח הטקסטים של המונחה. הם מותאמים באופן אישי ומלווים את התהליך מתוך הקצב של המונחה, תשומת לב להקשרים שיועילו לפיתוח כתב היד המסויים והתנסויות מותאמות לכך. 

פורסמו


מבחר טקסטים שהנחתי את כתיבתם בעברית וראו אור

 

 

 

ספרים

בתהותשיר גבעוני, חרטום - הוצאת אפיק, 2025 (לקראת פרסום)

ליאו  יוכי פישר, הוצאת אפיק, 2023

משחקים מסוכנים – מאירה וייס, קו אדום דק, הקיבוץ המאוחד, 2023  
~ זוכה פרס ברנשטיין בפרס הרומן המקורי לשנת 2024 ~ 

 על השעות השבורות, ריקי כהן, הקיבוץ המאוחד (אדום-דק), 2022

הפנטום הציוני: לקסיקון מושגים (אישי) – דנה אריאלי, הוצאה עצמית, חלק מ"פרוייקט הפנטומים", 2021

ספר, ילדות – מיכל בן-נפתלי, ושתי, רסלינג, 2006

על הפרישות – מיכל בן נפתלי, ושתי, רסלינג, 2010

המעבר בתעלות הדמע תקין – נועה צדקה, ושתי, רסלינג, 2004

המרוקאים – איתן כהן, רסלינג, 2004

מסות ויצירות בכתבי עת

ענת מסינג, "כשהפה נפתח, השפה מסגירה", הו! 25, גיליון "דיאספורה", 2023

רועי כהן, "הקבוצה", כתב העת הצריף, מאי 2021, גיליון 8 [סדנה]

רועי כהן, "מאז אוקטובר 2000 אני שותק על מותך, אסיל", מגזין-מקוון שיחה מקומית, 28.9.2021 // גרסה אנגלית בעיתון The Guardian, ינואר 2022.
~ נבחר הגרדיאן האנגלי לאחת הכתבות הטובות לשנת 2022 ~

סדרת ושתי
מבחר פרוזה מתורגמת

האירוע > אנני ארנו (זוכת הנובל לשנת 2022) | אורליה שטיינר > מרגריט דיראס | פריז צרפת > גרטרוד שטיין | השימוש במילים > נטלי סארוט | נפתולי בבל > ז'אק דרידה | מחזות זיכרון > הרולד פינטר | דיוקן האמן ככלב צעיר > דילן תומס | בפנסיון גרמני > קת'רין מנספילד |  מניפסט החלאה > ואלרי סולאנס | הבלתי אפשרי > ז'ורז' בטאיי | איך רוקנתי את בית הוריי > לידיה פלם  | הזיכרון שוחח איתי והסתלק > סלמן נאטור | סוף, והמשך > אסתר אורנר | את האח שלי > מרינה צווטייבה | נמר מנייר > זַכַּרִיא תאמֵר |

יצירות פרוזה ומסות פרי עטי

כגון: "נכתב בחפצים – סיפורי חלום ווידויים" (הוצאת ידיעות ספרים, 2024), הרומן "נתן" (הוצאת כתר, 2018) זוכה פרס רוה"מ על שם לוי אשכול ומועמד לפרס ספיר // קובץ הסיפורים "לפעמים מאבדים אנשים" (ידיעות ספרים, 2013) זוכה פרס לייב גולדברג ליצירה ספרותי // סדרת המסות "עיר מקלט, 10 מרצפות" (כתב העת גרנטה, 2022). פירוט נוסף ניתן למצוא כאן >>

המלצות

 

חיפשתי מסגרת שתתאים לי לכתיבה. לא היה זה פשוט למצוא כיון שלא ידעתי בדיוק מה אני מחפשת, אך משמצאתי את עדי לא היה מדויק מזה. הכתיבה שלי מצאה בית ואני קיבלתי משאב חדש בחיים. במפגשים עם עדי קורה לטקסטים שלי קסם – הם מתקבלים באהבה, נקראים בעין טובה שרואה את כל מה שיפה, ובהכוונה עדינה מבריקים והופכים ליהלום, וגם את הקצוות המצהיבים ואת הפינות החשוכות שנכון לנערם ולהאיר, קודם כל בתוכי פנימה ואז גם בין השורות. בסוף כל מפגש הטקסט שלי כבר לא חלקיק אטומי בעולם, יש לו נוכחות, שורשים וגזע ואני רחבה יותר. 

מוריה שלוי, אוגוסט 2024

-----------------------------------------------------------------

שנים נמנעתי מכתיבה.  לא אהבתי לכתוב וחשבתי שהכתיבה איננה המדיה הנכונה להבעת מחשבותיי ורעיונותיי. חשבתי שהיכולת שלי (אולי גם הכישרון) היא רק בדיבור. אז פגשתי את עדי שורק, קודם במסגרת סדנא קבוצתית בזום ואחר כך בהנחייה אישית.  מהתרגיל הראשון שעדי הציבה לקבוצה, מצאתי את עצמי כותבת, כאילו איזה שער נעול נפתח.

עכשיו אני ממשיכה עם עדי בהנחיה אחת-על-אחת.  התהליך עדיין מאתגר אבל עדי עוזרת לי למצוא את קולי שלי ולהעלות אותו על נייר.  זה שונה לגמרי מקולי בדיבור. ההערות של עדי מלמדות אותי לכתוב עבור הקורא — מי שלא מכיר אותי אך אולי יתעניין בדעותיי. עדי מעניקה לי את האומץ להרחיב בנושאים שפעם זלזלתי בהם; בעצם היא נותנת לי את ההשראה להרחיב את עצמי במקום להקטין.

לפעמים, כשאני קוראת בקול רם את מה שכתבתי, אני ובני ביתי דומעים. אנחנו מופתעים מכך שהפרוזה הזאת יוצאת ממני. לא יכולה לתאר בדיוק מה היא עושה אך ברור לנו שזה הודות לעדי שורק. 

בוורלי גריבץ, אוגוסט 2024

-----------------------------------------------------------------

שאלה: איך הגעת אליה? למה דווקא היא?

תשובה: הגעתי אליה כי חיפשתי משהו שלא ידעתי שאפשר בכלל למצוא, עד ששוחחנו לראשונה, עד שהחיבור הזה נוצר. הכתיבה שלי היתה בעיצומו של חיפוש מאוד גדול, רציתי לכתוב משהו חדש שלא ידעתי לתת לו שם או לפרש אותו לגמרי וחיפשתי מישהי שתחזיק עבורי מסגרת, שתראה את הטקסט בשלמותו ההולכת ונכתבת, שתחבר פרגמנט ועוד פרגמנט לכדי מעשה כתיבה שלם, שתדע להעשיר את הכתיבה המתנסה שלי, שתדע לסמן לי את החזרה לשביל בכל פעם שהחיפוש ההולך ונכתב הסיט אותי ממנו.

חיפשתי מי שתיתן לכתיבה שלי תוקף במובן מסויים, שתאשר אותה ברגעים שבהם אני מלאת ספקות וביקורת. 

חיפשתי מי שתקרא אותי טוב, ברגישות ובחמלה ובעין בוחנת, שלא תיפול בקסמי המילים שלי ותראה מעבר להן, שתזהה את האמת שאני מבקשת לגלות ולעיתים מסתתרת מאחורי יותר מדי דימויים. 

חיפשתי מי שתלמד אותי על הכתיבה לא מתוך רשימה של "עשי ואל תעשי" אלא מתוך התבוננות והקשבה לטקסטים, מתוך כוונה לאתגר אותם. חיפשתי למידה פעילה, כזו שעובדת עם מה שישנו וחי בי כעת. קצת כמו ארוחות שף מהשדה לשולחן - מה שנקטף באותו הבוקר ירכיב את המנות של הערב. 

כבר למעלה משנה שעדי מלווה את הטקסטים שהתגבשו ונהיו לכדי כתב יד תחת ידיה האמונות. בשנה הזו היא עזרה לי לגדול ככותבת, היא הכירה לי כותבים רבים אחרים, הפגישה אותי עם טקסטים שהפרו והעשירו אותי, היא שאלה את כל השאלות הנכונות, גירתה את בלוטות הסקרנות הכותבת שלי ומתוך הלמידה הזו (שהיתה במידה רבה משותפת) היא עזרה לי לשמוע בבהירות את קולי הייחודי ויותר מזה - היא אפשרה לו להצטלל. 

לא יכולתי לבקש ליווי טוב ומדוייק יותר לכתיבה שלי. 

מיכל ישראלי, מאי 2024

-----------------------------------------------------------------

בזכות כ-10 מפגשי כתיבה אישית בהנחייתה הקשובה והמקצועית של עדי, אני מרגישה שהצלחתי להשלים כתב יד שמנסה להיכתב שנים. הגעתי לעבודה פרטנית עם עדי אחרי השתתפות בסדנאות כתיבה קבוצתיות שלה, מהן למדתי המון. עדי המשיכה לעבוד איתי בעזרת הכלים שהיא משתמשת בהם גם בסדנאות הקבוצתיות, עם דגשים שהותאמו לי ולכתב היד פרי עטי. בקיאותה של עדי במכלול הטקסט, במקביל להערותיה המיטיבות על קטעים ספציפיים עליהם דנו במפגשים עצמם, עזרו לי לחלץ את אשר ביקש להיאמר, לדייק את השפה, להעצים את מה שתורם לסיפור, ולהסיר את מה שלא. יתרה מכך, משום הכרותה הענפה עם ספרות ממואר, מסה וכתיבה פרגמנטרית, וכן בקיאותה בתהליכי כתיבה ועריכה, עדי ידעה תמיד להמליץ על דוגמאות מהן יכולתי ללמוד ועל התנסויות כתיבה מותאמות. חשוב מכל, היא ידעה להוביל אותי דרך כמה מהמורות והתלבטויות שנראו לי בלתי ניתנות למעבר. בעבודתנו המשותפת, עדי לימדה אותי לראות בעיות אלו כמכשול זמני בלבד, וככזה שאפשר לעבור אותו מתוך התבוננות נכונה וסבלנות לתהליך היצירה. לא יכולתי לבקש חוויה טובה יותר. אני ממליצה בחום על מפגשי כתיבה אישיים בליווי עדי.

שיר גבעוני, מרץ 2024

-----------------------------------------------------------------