פה ושם  עדי שורק

שינוי משמעותי במערך הכוחות

[תוכנית לפרפורמנס כנגד המתקפה האכזרית בעזה והזמנה לשתי עצרות התנגדות]

אין לי דרך, לפחות לא כרגע, ללכוד את המחשבות שמציפות אותי בשבועות הללו. המילים הופכות לעיסה. בין לבין ובמהלך האלם חברות מתקשרות. אנחנו בוכות יחד. אנחנו נואשות יחד. זה מזכיר שיש עוד הרבה אנשים שחושבים כמוני, שמגיבים לאט ומעט כמוני, ובוכים בתוך עצמם בוכים בתוך עצמם. ככה, בלי לובי בכנסת (זה עצוב, שאין לנו לובי משמעותי בכנסת). 

בפרפורמנס אני ובן זוגי עומדים בכיכר הבימה ומשמיעים את האמירות הנבובות של ראש הממשלה ושל הרמטכ"ל שניבאו מה שהולך לקרות בדיוק חסר רציונליות.
בכיכר אנחנו משמיעים את כל ה"הפעם נכנס בהם"; "הפעם נכנס בהם ביסודיות", "הפעם נוריד את הכפפות", "הפעם נכנס בהם חזק וביסודיות ובלי כפפות", וכמובן שיש את ה"אמאמא שלהם", שגם בה "נכנס". ואני חושבת על חברותי בעזה ועל הילדים שלהן ועל הילדים שלי ועל המעגלים הרדיואקטיביים של האלימות ועל השמחה לאיד ועל הטיפשות.

וכך נעמוד ונדקלם בפרצוף נפוח מכוחנות ומתפיסת אני מגובשת ובמבטא סמכותי שמפחיד אותי בכל פעם מחדש, כיצד הם מתכננים לפתור את הבעיה, הפעם באופן מחושב וסדור והגיוני ובמקום לאפשר לאנשים לחיות בכבוד בסביבה ראויה ובתנאים של מדינה סבירה הם מחליטים לפרק להם שוב את הבתים, את הצורה. אנחנו נעמוד בכיכר הבימה ונהיה התוכי הצבאי הזה שלכאורה שומר עלינו. ונהיה התוכי הזה שמוגן בכיפת ברזל ומתקיף כיפות קרקפת רכות של ילדים. להרוס בתים, לפזר את הבגדים, לכרות יד לאמא שלהם (בטעות) וככה, נסביר על מדרגות גינת הבימה (לצד המוזיקה הקלאסית המתנגנת בשלווה מתוך הרמקולים הסמויים במדרגות) וככה, נסביר בשפה התוכּית, "חיינו", ישמרו.
וכל אותם פגועים שיהפכו לאנשים אומללים ונואשים יוכלו לבנות את ביתם מתוך התופת, בהקצבות הלחם ובהקצבות המים ועם הפסקות החשמל. וכל אותן אמהות שליבי נקרע יחד איתן והגוף שלי עייף יחד איתן, מהדהד את העצב ואת הנתינוּת לשלטון מופרע, שמאמין בהתלהמות והחרבה, כל אותן אמהות ספוגות אימה יחיו לנצח בלבבות ילדיהן שישאו את תשוקתם למות, לחיות.

אז ככה זה "אצלנו", נסביר, שפשוט מפציצים "אותם", "הפעם" בנחישות ובלי כפפות. וכנראה שיש בזה הגיון, נדגיש בטון ההוא, המגובש, המנופח, הסמכותי, כנראה שיש בזה הגיון כלשהו, הרי כך אומרים (כאן מתחיל קולנו להסדק). כך אומרים הרמטכ"לים כך אומרים ראשי הממשלות כך אומרים אנשים ברחוב וכתבים צבאיים ומנחות של תשדירי חדשות (כאן מתחיל קולנו לבכות). ונבכה, אני ובן-זוגי וחברותיי, במגפון ישן ובנעלי ליצן ובמכונת דמעות.
ונלך לגבול עזה ונהיה חומה אנושית ונראה שאנחנו לא מגיבים מעט מדי ולאט מדי ובתוך עצמנו מדי. ואת החומה האנושית יצלמו במצלמות טלויזיה ויקרינו על היכל התרבות במהדורה הראשית של החדשות (וגם פריד אל עטרש יתנגן ברמקולים המוסתרים במדרגות העץ של גינת הבימה, גם הוא יתנגן ולא רק צ'ייקובסקי) והכתבת הצבאית, ברקע, תספר על שינוי מערך הכוחות. היא תדווח בקול נסער, מופתע, ברקע, כי נוצר שינוי משמעותי ובלתי צפוי במערך הכוחות. אמן.

היום, בכיכר הבימה, 20:00-22:00: "שוברים שתיקה" קוראים עדויות של חיילים

בשבת (19/7/14), בכיכר הבימה 20:00: "קואליציית נשים לשלום" תובעת! להפסיק את הטבח בעזה

בואו, נבוא, נהיה

* הדברים אינם פתוחים לתגובות, מחשש התלהמות. אבל אשמח לקבל באי-מייל (דרך כפתור ה"כתבו אלי") מחשבות מזדהות או מתכתבות ולפרסם חלקים מהן כאן.

תכנים דומים

פנים אל פנים – אמהות, אלימות ועיר מקלט

[שיח גלריה בתערוכה "פנים אל פנים" של צביקה לחמן]
שישי | 16.2.24 | 11:00, המשכן לאמנות עין חרוד. 
בשיח הגלריה נדבר על רוך וקושי, "אגדה והלכה" ומתח בין חידת היצירה הפותחת לבין החוק החורץ דין למוות וחיים, כפי שמשתקפים מיצירותיו של לחמן.
המפגש יהיה בעל אופי נסיוני, בהשראת התלמוד, פתוח לשיחה בעל פה ביני ובין (הפסלים) והקהל. 
את שיח הגלריה תפתח ד"ר גבי מן שתדבר על הרלוונטיות של מצבים שנעים בין ידיעה ללא-ידיעה ושמחלצים זיכרונות של אסונות קודמים מתוך תהומות השכחה.

"בין חיים לחיים"

[שיחה בעקבות ספרה של אסתר אורנר]

שני | 18.3.24 | 19:00 | Palais des Thés דיזנגוף 131 תל אביב בהשתתפות ריטה קוגן ועדי שורק. לפגוש את אסתר זו תמיד הזדמנות לחכמה ולחום, להיות עדה ליכולתה הנדירה לדבר בפיקחון ובהומור על כאבים גדולים מנשוא, לשזור בספרות את פרטי הפרטים של היומיום, ואני מצפה לשיחה הזו במיוחד.

ונציה

"איש אינו יודע כיצד החלה הקטטה המחרידה שקטלה את העיר וגרמה לה לשקוע לפני כחודש. כיצד נפלו מאות אנשים אל תוך התעלות, מתכתשים על הסירות, רומסים גונדוליירים חסונים, דוחסים עקבים, קצה מטרייה, תולשים שיער, בוטשים זה בפני זה, דוחקים ובועטים ומתיזים, נצמדים, מתנשמים. אך אמש עלה מן התהום פנקס רשימות השופך אור חדש על האירועים"
[הסיפור ראה אור בהוצאת תרסט, סדרת הקונטרסים. מוזמנות ומוזמנים לקרוא]

פגיעה מגדרית במלחמה, סופרות וחוקרות קוראות יחד - הזמנה

[הזמנה לאירוע היום – בזום או פיזית – יום ד' 22.11.23 16:00] סופרות וחוקרות, בעקבות פגיעה מגדרית במלחמה.
בין המשתתפות אילנה ברנשטיין, ענבל אשל כהנסקי, זמירה פורן, עדנה שמש. אני אקרא בו את הסיפור "אם ובת ומלחמה" שנכתב לפני כמה שנים ולצערי הפך עכשווי.

אנשים ומלאכים, לקראת כנס "מלאכים בשמי תל אביב - צילום וההוויה הנסתרת"

הנה, האיש עם שתי-עגלות-הקניות-העמוסות-בשקיות-ריקות, עדיין כאן. וזו שתלתה כביסה בשדרות רוטשילד עברה עוד לילה בלא פגע. וזה שצועק ומבקש שקל מיושבי בתי הקפה בכיכר הבימה שב למעגלי צעקותיו.

לא רק בגלל ההקלה שהם ניצלו שוב, אני חשה את תחושת הנס. אלא שהימצאותם מגנה על העיר מפני אלימותה, מגנה על העיר מפני רצונה להיטהר טיהור מסוכן, מגנה על העיר מפני התייפייפות משכיחה, מבעיתה, השוכחת את האנושי בחולשותיו ודוחקת אותו הרחק ממנה.

בכנס המתקרב, חשבתי ללכת מחסרי הבית אל האנשים-מלאכים של מיכל רובנר, אותן פיגורות נטולות פנים "טרשיות" כלשונה של רובנר, שבכל זאת מותירות בנו רושם מיוחד ונוגעות ללב. הן מעלות תהיות ביחס לשייכות ולאנונימיות, להמוניות ולקירבה. אחשוב על צילום ועל כתב, מה מתירה לי ההתבוננות של הכותבת, הלא מצלמת? מה אוסרת על עצמה רובנר המצלמת? ולהפך, למה היא נעתרת?